Križana OSP u TV drami

Dramske emisije
 
Početna stranica
 
Kazalo
 

  Snimanje s više kamera omogućava kontinuirano snimanje dugačkih scena. Time se izbjegavaju česti prekidi zbog promjena položaja kamere, glumcima se olakšava uživljavanje u tekst, i skraćuje vrijeme produkcije i postprodukcije jer se velik dio montaže obavlja u toku snimanja. Zbog toga nisu poželjne česte korekcije rasvjete. Zadatak rasvjete u ovakvoj vrsti produkcije je stvoriti osnovni ugođaj dana ili noći, osvijetliti portrete glumaca i odvojiti ih od pozadine. Glumci ne smiju biti ograničeni u kretanju scenom, a režiser treba imati što veću slobodu kadriranja.

  Skica pokazuje postav scene, glumaca i kamera uobičajen za snimanje studijske TV drame s više kamera. Snima se u prostoriji sa tri zida, bez stropa. Odozgo vise reflektori, a na mjestu četvrtog zida nalaze se kamere. Na zidu u dubini je prozor ili neki drugi izvor svjetla. Uobičajeno je da scena počinje širim kadrom koji gledaoca upoznaje sa situacijom, a zatim se prelazi na bliže planove. Radnja se razvija prvenstveno kroz dijalog, zbog čega bliži planovi imaju posebnu važnost.

 
Križana osnovna svjetlosna pozicija je izuzetno pogodna za osvjetljivanje produkcija ove vrste. U osnovnom obliku zahtjeva samo tri reflektora: dva služe istovremeno kao glavno i stražnje svjetlo na način da je glavno svjetlo jednog izvođača ujedno stražnje svjetlo drugog i obratno.Treći reflektor preuzima ulogu dopunskog svjetla. Ova jednostavna shema pruža velike mogućnosti za stvaranje različitih ugođaja, omogućuje slobodno kretanje glumaca i kadriranje, a glumci će na svakoj poziciji biti uredno osvijetljeni i odvojeni od pozadine.

    Križana OSP i osvjetljivanje glumaca

Glumci osvijetljeni stražnjom križanom OSP (kod koje je kut između relektora manji od 180 st.), uvijek ostaju odvojeni od pozadine jer svjetlo jasno iscrtava konture glave. Lica imaju izražen volumen jer glavna svjetla ostavljaju dio lica u sjeni. Dubina sjene regulira se intenzitetom dopunskog svjetla što otvara mogućnost za jednostavne i brze promjene ugođaja. Kadrovi djeluju čisto jer se osjeća jasno izražen smjer svjetla. Sve navedeno vrijedi za svaki položaj glumaca i kamera, što daje glumcima i režiseru veliku slobodu kretanja i kadriranja.
 

Vrlo je važno da je kut između reflektora u križanoj OSP manji od 180. st. U suprotnom se može dogoditi položaj glumca i kamere u kojem je lice osvijetljeno sa dva ravnopravna bočna svjetla, što rezultira ružnim modeliranjem lica. Dok se u slučaju kralja Agamemnona iz drame Ifigenija u Aulidi to može shvatiti kao kao prikaz unutrašnjeg stanja lika, za sjene na licu djevojke iz sapunice Sunset Beach nema opravdanja.
 

    Križana OSP i kadriranje

 
    Scena osvijetljena križanom OSP funkcinirati će za svaki položaj kamere i smjer pogleda glumaca. Glumci će uvijek imati glavno, stražnje i dopunsko svjetlo, a kod spajanja kadrova neće biti problema sa kontinuitetom. Ove vrline čine križanu OSP idealnim rješenjem za snimanje s više kamera.

    Križana OSP i ugođaj

 
Varijacijama kontrasta, kvalitete i boje svjetla križana OSP se bez poteškoća prilagođava različitim scenografijama i omogućava stvaranje najrazličitijih ugođaja. Pri tome zadržava spomenute vrline: modeliranje volumena, odvajanje od pozadine i lako spajanje kadrova snimljenih iz raznih položaja kamera.

Za promjenu ugođaja u sceni osvijetljenoj križanom OSP dovoljno je promijeniti simbole i intenzitet dopunskog svjetla.

  Križana OSP i motivacija svjetla

 

Za motivaciju križane OSP je idealno ukoliko u sceni ima više izvora svjetla, jer se na taj način opravdava osvjetljivanje iz dva smjera, čemu ovaj svjetlosni sklop duguje svoju funkcionalnost.

Ukoliko je u sceni samo jedan izvor, pažljivom analitičaru svjetlo može djelovati nemotivirano. Gledaoci to, na sreću, ne doživljavaju tragično. Križana OSP predstavlja konvenciju prihvaćenu vrlo davno u povijesti filma. Njene prednosti nadmašuju njene mane.


  Osvjetljivanje velikih prostora križanom OSP

Shema sa tri reflektora je samo osnovna varijanta križane OSP. Veći prostori se dijele na područja koja se osvjetljavaju zasebnim križanim OSP. Ukoliko su udaljenosti i kutevi među reflektorima pravilno izabrani, prijelazi između područja se ne primjećuju.

  Križana OSP u TV studiju ADU

 
 

Mnoge vježbe snimljene u TV studiju ADU pate od istog problema: kadrovi nemaju dubine, likovi se stapaju s pozadinom, ne osjeća se jasan smjer svjetla koji bi odražavao namjeru snimatelja. Djeluju kao da su osvijetljeni slučajno.

Problem je zaoštren činjenicom da se većina vježbi snima s minimalnom scenografijom, a režiseri i snimatelji nastoje pozadinu ostaviti u mraku kako bi izbjegli neugodnu plavu poju chroma-key platna.


Stražnja križana OSP nudi jednostavno rješenje ovih problema. Kako je primjeniti u TV studiju ADU vidljivo je iz slijedeće vježbe.

Scenografija se sastoji od stola, stolice i vješalice za kapute. Pozadina je chroma-key platno koje treba ostati crno. Glumac ulazi u scenu, dolazi do vješalice i vješa kaput. Nakon toga odlazi do stola i sjeda. Vježba se snima u četiri kadra, sa tri kamere.

Scena je osvijetljena križanom OSP koja se sastoji od dva reflektora s Fresnelovom lećom snage1 kW, te obasjavačem snage 800 W sa difuziskim materijalom u funkciji dopunskog svjetla. Raspored scenografije, kamera i reflktora, kao i kretanje glumca prikazano je na skici.


 

Prednosti križane OSP jasno su vidljive iz ove vježbe. Glumac je u svim kadrovima odvojen od pozadine a volumen lica je jasno iscrtan. Smjer svjetla na licu je uvijek definiran i ne djeluje slučajno. Kadrovi su ujednačeni, osim donekle početnog totala koji je zbog tamne jakne pao u nešto niži ključ. Ta greška se mogla izbjeći pažljivijim osvjetljivanjem vješalice.

Isti postav rasvjete funkcionirao bi i u znatno složenijoj sceni sa više glumaca i više kadrova.


Nastavak:
  Glazbene emisije Rasvjetna tehnika

Dramske emisije
 
Početna stranica
 
Kazalo