Studijske emisije:

  Pristup studijskoj emisiji  
  Najave i razgovori  
  Studijska mizancscena  

Početna stranica
 
Kazalo
 

 

Postava svjetla za neku od tipičnih studijskih emisija, poput vijesti ili razgovora, može biti traumatično iskustvo za snimatelja naviklog da svjetlo motivira realnim izvorima.

Ulazeći u studio zatječe apstraktnu scenografiju u kojoj ne nalazi uporište za realističnu motivaciju svjetla. Tu su i najmanje tri kamere koje se mogu slobodno kretati po studiju i snimati iz bilo kojeg kuta. Rasvjeta visi sa stropa i izgleda kao nepregledna prašuma u kojoj se vrlo teško snaći.

Odakle početi?

Centar interesa u studijskoj emisiji je ljudsko lice. Cilj rasvjete je osvijetliti ga urednim i čistim portretnim svjetlom, za što je idealna osnovna svjetlosna pozicija. Potrebno je samo pravilno odabrati smjer glavnog svjetla.

Dok se u igranom programu smjer glavnog svjetla određuje prema položaju realnog izvora vidljivog ili naslućenog u kadru, u studijskim emisijama se smjer glavnog svjetla određuje prema položaju kamere i smjeru pogleda izvođača. Ukoliko više kamera snima istog izvođača, smjer se određuje prema položaju kamere koja snima krupni plan.